Od začátku jsme poslali na dobré účely již


Na aktuální projekty vybráno

40000


20. 8. 2019

Les psích duší, náš druhý výherce




Představte si, že vyměníte veškerý volný čas za nikdy nekončící práci pouze pro to, abyste dělali radost druhým.

Samozřejmě, bez toho, aby to těšilo i vás, by to nešlo. Ale i tak. Vezmete si komfort dnešní doby a jdete do přírody a začnete budovat něco velkého. Něco, čemu obětujete veškerý čas a s vidinou, že vám s tím prozatím nikdo nepomůže.

Vítejte ve světe Evy Slivanské. Světě, kde jde ruku v ruce pomoc přírodě, sdílení vzpomínek, relaxace a v neposlední řadě útočiště pro původní faunu a flóru.

Přiznáme se, že jsme o tomto projektu slyšeli poprvé až od vás. A musíme jen děkovat, že jste nám poradili.

Jsme si 100% jisti, že tady je pomoc naprosto přesná vzhledem k naší misi. Chceme pomáhat malým ambiciózním projektům a přesně takovým lidem, jako paní Slivanská je.


A teď něco málo o samotném projektu Les psích duší.

Ojedinělý projekt vznikl v Choceradech na Benešovsku, v místech, kterému domácí říkají choceradské Lurdy. Na ploše jeden a půl hektaru tu mohou lidé vzpomínající na své psí miláčky, kteří odešli do psího nebe, vysadit strom opatřený cedulkou se jménem a daty svého čtyřnohého přítele.

Les psích duší. Tak se jmenuje projekt, který nemá v Evropě obdoby, a zároveň občanské sdružení, jenž za chvályhodným nápadem stojí.

„Tenhle kus přírody mě doslova dostal. Nejen obrovskou energetickou silou, ale i svou zajímavou historií, která měla být zapomenuta. Tehdy vznikl můj slib navrátit přírodu přírodě. Podařilo se mi získat přilehlé pozemky a kamarádka mě přivedla na nápad. V květnu mi totiž odešel můj psí společník, německý ovčák Morgan, kterému, ale i svému, chtěla kamarádka zasadit strom," popsala zrod myšlenky Lesa psích duší kynoložka a organizátorka projektu Eva Slivanská s tím, že obě kamarádky napadlo, že podobně uvažují i další chovatelé. Proč by i jejich psi nemohli mít své stromy?

Nejde o psí hřbitov
„Pozor, nesmíme místo zaměňovat se psím hřbitovem, je to jen o stromech a vzpomínkách na naše miláčky," upozornila Eva Slivanská s tím, že i když je majitelkou pozemků, ty jsou a budou stále veřejně přístupné všem slušným lidem, kteří to myslí dobře s přírodou a záleží jim na ní. „Každý tam může trávit svůj čas dle svých možností," dodala chovatelka.

Po pár dnech vysadili členové čerstvě vzniklého sdružení hraniční stromy a oslovili i vedení Chocerad, které myšlenku podpořilo. „Potěšilo nás, když nám paní starostka nabídla vsazení obecního stromu, pěkného vzrostlého dubu. Strom s pamětní deskou už stojí a paní starostka zasvětila všem pejskům bez domova. A nabídla i další pomoc projektu," řekla zakládající členka sdružení.
 
A jaký strom mohou lidé ve vznikajícím Lese psích duší v Choceradech vysadit? „Jakékoliv listnáče, které jsou volně k vidění v přírodě. Strom si můžete zajistit sami, vysadit, opatřit proti okusu zábranou a případně opatřit cedulkou se jménem a daty vašeho miláčka. Další starost jako zálivka, ochrana v budoucnu, ošetření stromu je jen na nás," přiblížila Eva Slivanská hlavní zásady s tím, že stromy je nejlépe vysazovat s balem nebo v kontejneru.

Lidé, kteří chovají i jiné domácí mazlíčky, nemusí smutnit.

Stromy i za kočičky
„Máme tu už několik desítek stromků pejsků z celé republiky, jsou tu ale i stromky za kočičky a dokonce i za tři křečky. Prostě vítán je úplně každý," podotkla Slivanská s tím, že na části pozemku, kde už vzrostlý les je, patří jeden ze stávajících dubů jménem rytíř Jan Zúl všem lidem s roztroušenou sklerózou. Na jeho úpatí je lavička, kde mohou spočinout a těšit se krásným výhledem do okolí.

Zdroj: https://www.denik.cz/stredocesky-kraj/unikatni-les-psich-dusi-v-choceradech-pomuze-prirode-i-lidem-20121119.html





    Každý jeden z nás může pomoci!